#EnPrimeraPersona | Blog d’Especialista Municipal Voluntari/ària

Blog de Vallibana Murgui Ortega, veïna de Llíria, tècnica de la Mancomunitat de la Ribera Alta (fins agost de 2022) i de l’Ajuntament de la Pobla de Vallbona (des de setembre de 2022), qui ha cooperat durant el mes d’agost junt amb l’ONGD Centro Juana Azurduy (Bolívia) per un desenvolupament local amb incidència política de les dones

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Més de 9.000 quilòmetres, 11 hores de viatge i 3 vols separen València de la ciutat de Sucre, però la immensa distància a la capital boliviana es torna  insignificant quan analitzem la situació de les dones allà, ací o en qualsevol punt del planeta.  Indubtablement, la cultura patriarcal és el comú denominador que impregna la vida de les warmis. Les metodologies per combatre aquest sistema que ens oprimeix en ambdues parts de l’Atlàntic poden ser diferents, però les causes i les conseqüències ens uneixen.

Per aquesta raó vaig decidir presentar-me a aquesta experiència que m’oferia el Fons Valencià per la Solidaritat, amb la intenció de nodrir-me d’altres maneres d’enfocar un mateix problema, compartir experiències i recollir nous aprenentatges per afrontar el masclisme des de les polítiques públiques. Però aquestes expectatives s’han vist clarament superades pel warmi power que amera al Centre Juana Azurduy.

Las Juanas porten endavant una comesa titànica des de fa més de 30 anys en el municipi de Sucre i en el departament de Chuquisaca, promovent canvis en les relacions socials per a contribuir en l’eliminació de les jerarquies i desigualtats de gènere que deriven en explotació i exclusió de les dones i xiquetes. Aquesta filosofia es plasma en la tasca diària amb un treball de camp de la mà de les organitzacions base; les cooperatives de dones, sindicats, associacions feministes, etc. Sols amb aquesta cosmovisió del feminisme (de la mobilització d’arrel) és possible incidir en la implementació de polítiques públiques d’igualtat de la manera que s’ha aconseguit per part del Centre Juana Azurduy i les seues aliades.

D’alguna manera, aquesta metodologia de treball multinivell s’ha vist reflectida en el meu dia a dia a Sucre. Experiència que va iniciar-se amb un tour per les zones rurals del departament de Chuquisaca per realitzar jornades de sensibilització adreçades a les dones dels municipis, així com la ciutadania en general, posant especialment el focus en la població escolar. Accions emmarcades dins de la campanya Vida libre de violencia per socialitzar la Llei 348 contra la violència de gènere i els recursos que en deriven d’aquesta norma.

Però també hi ha hagut espais per a la formació i la planificació estratègica. Per analitzar les demandes i reivindicacions de les entitats feministes i establir un full de ruta perquè aquests eixos prioritaris es convertisquen en acció de govern reverint en la millora de les condicions de vida de les dones bolivianes.

Sense dubte, un mes intens carregat d’aprenentatges i creixement. Un espai necessari per a teixir xarxes professionals i de sororitat que de segur reverteixen en la qualitat de la tasca per una societat més igualitària que exercim a les dues bandes de l’oceà.

Vallivana Murgui Ortega.