12 _ESPECIALISTA EN MÚSICA: EXPERT/A EN COR I CANT

GOBIERNO AUTÓNOMO DESCENTRALIZADO MUNICIPAL DE CANTÓN DE MIRA (GADM DE MIRA)- EQUADOR

OBJECTIUS:

 • Afavorir l’ensenyament de cor i cant per a la promoció artística i cultural en el municipi de  Mira.
 • Enfortir la sensibilització ambiental i cultural a les escoles; així com incidir en la importància de l’ensenyament extracurricular per a l’aprenentatge integral de xiquets i xiquetes.
 • Promocionar amb les arts, la conscienciació cultural i ambiental, la recuperació de la identitat patrimonial, la diversitat i la inclusió social.

PERÍODE PER A EXECUTAR L’ASSISTÈNCIA TÈCNICA: 

Juny o juliol de 2024


PRODUCTES A ENTREGAR:

 • Informe de la persona especialista amb les activitats realitzades d’acord amb el cronograma i planificació del projecte.
 • Document amb els resultats de classes de cant al personal del funcionariat municipals.
 • Informe de resultats de classes de cor a dos Unitats Educatives de GADM de Mira en quan a formació en tècnica i enfortiment dels cors escolars.
 • Document amb els resultats d’intercanvi cultural amb la recuperació de cançons tradicionals.
 • Informe de participació, en almenys tres intercanvis culturals musicals amb artistes de la Jijón i Caamaño, La Concepción i Mira amb l’objectiu d’intercanviar les seues experiències artístiques entorn de la Bomba amb la finalitat d’aportar a la història de l’origen d’aquest genere musical.
 • Participar en un concert com a part de l’agenda cultural de les festivitats del municipi de Mira on participaren dos cors de les unitat educatives, grup musical institucional i artistes locals.

PREVISIÓ ACTIVITATS A REALITZAR:

 • Formació en cant i cor a xiquets i xiquetes, adolescents i joves.
 • Educar en la mesura de les possibilitats, en direcció coral al professorat de l’escola.
 • Intercanvi cultural amb grups musicals afrodescendents de la conca baixa del Riu Mira.
 • Realitzar diferents presentacions musicals.

BREU RESUM DE L’ASSISTÈNCIA TÈCNICA:

El municipi de Mira, “Balcón de los Andes”, està situat al sud de la província de Carchi, és un dels municipis més joves de l’Equador, la seua municipalitat va ser creada en 1980, es diferencia d’altres municipis de la província per la seua gran diversitat cultural i varietat de pisos climàtics. És la localitat amb la major població afrodescendent d’aquesta província i per la seua ubicació connecta amb pobles indígenes de serra, costa i de Colòmbia. La seua economia centrada en l’agricultura esdevé d’una històrica relació d’intercanvi amb la costa, a través de l’Estació Carchi (antiga estació ferroviària) que va ser el primer punt d’entrada des de la costa a la serra nord; la seua construcció i intenses relacions de mercat van afavorir la dinàmica cultural, que han deixat petjades en els relats orals, llegendes, festes tradicionals i cançons de llauradors mestissos, indígenes i afrodescendents, amb reconeixement nacional en la seua època.

La recuperació de la memòria cultural, a través de l’art (música), és una tasca indispensable per a l’enfortiment de la identitat cultural d’aquesta localitat. Qüestió que permetrà reforçar el teixit social, la inclusió i el desenvolupament econòmic local.

Amb aquesta finalitat, la localitat de Mira pretén consolidar els processos artístics i culturals a través de l’ensenyament de la música (cant, cor), i recuperar cançons tradicionals; a través de la consolidació de grups musicals municipals i cors infantils de les dos escoles.

La presència de la persona Especialista Municipal Voluntària permetria reforçar aquesta tasca municipal, amb l’ensenyament professional de cant a una banda municipal i la institucionalització dels dos cors escolars. A més, d’afavorir la tècnica del professorat de música, i l’intercanvi cultural amb músics afrodescendents de l’Estació Carchi i llauradors del Centre Cultural Santa Ana.