20 _ ESPECIALISTA EN MÚSICA/DOCÈNCIA: PROFESSOR/A DE VIOLONCEL (II)

CENTRO PARA LA PARTICIPACIÓN Y EL DESARROLLO HUMANO SOSTENIBLE (CEPAD) – MUNICIPI DE ROBORÉ - BOLÍVIA

OBJECTIUS:

 • Objectiu General: Desenvolupar i enfortir les habilitats tècniques i musicals dels i les  estudiants de violoncel a l’Escola de Música Virgen Milagrosa, proporcionant una base sòlida per al seu creixement artístic i professional en l’instrument.
 • Objectius específics:
 • Millorar la tècnica d’execució del violoncel, centrant-se en aspectes com la postura, l’arc, la digitació i la producció de so, amb la finalitat d’aconseguir un domini tècnic avançat.
 • Aprofundir en la comprensió i aplicació de conceptes musicals, com ara la interpretació expressiva, la dinàmica, l’articulació i l’expressió musical, per a fomentar una connexió més profunda amb l’obra interpretada.
 • Facilitar el desenvolupament auditiu i la capacitat d’anàlisi musical, mitjançant la pràctica regular de l’audició activa, la identificació d’elements clau en diverses obres i l’aplicació d’aquests coneixements en la interpretació del repertori assignat.
 • Enfortir la direcció orquestral de l’Escola de Música.
 • Participar acompanyant a l’Escola de Música en la programació del Festival de Música Missional i Teatre en Chiquitos 2024.
 • Amb el treball de la persona especialista es busca proporcionar als i les estudiants del violoncel les eines necessàries perquè milloren les seues habilitats tècniques i desenvolupen una comprensió profunda i emocional amb la música que interpreten.

PERÍODE PER A EXECUTAR L’ASSISTÈNCIA TÈCNICA:

Finals de juliol o agost de 2024


PRODUCTES A ENTREGAR:

 • Informe-Document de suggeriments per a millorar el procés formatiu de l’Escola de Música de Roboré.
 • Informe final de l’assessorament brindat.
 • Registre fotogràfic i audiovisual del procés.
 • Elaboració d’un article d’opinió sobre la seua experiència en Roboré que serà digitalment publicat per CEPAD prèvia revisió editorial.

PREVISIÓ ACTIVITATS A REALITZAR:

 • Impartir classes musicals diàries en violoncel.
 • Recolzar en la pràctica musical en els assajos per seccions o generals de l’Escola per a brindar aspectes tècnics i interpretatius de les obres triades.
 • Compartir en criteris musicals amb el personal docent actual de l’Escola amb la intenció del Festival de Música Missional i Teatre 2024, a més d’altres presentacions en el temps que siga present la persona especialista.
 • Informe sobre el treball de l’escola (organització, dinàmica de treball, metodologia) realitzant suggeriments per a la millora del procés formatiu que s’ajuste a la realitat de recursos i context local.
 • Participar amb l’Escola en la programació del Festival de Música Missional i Teatre 2024 organitzat per CEPAD, APAC i el Govern Municipal de Roboré.

BREU RESUM DE L’ASSISTÈNCIA TÈCNICA:

L’Escola de Música Virgen Milagrosa va ser creada el 4 de març d’any 2016 per iniciativa de la Família Díaz Ruiz, amb el propòsit de desenvolupar en els xiquets i les xiquetes, adolescents i joves l’art musical per a contribuir al desenvolupament de la música a la regió. Veient la necessitat dels xiquets i les xiquetes, adolescents i joves del poble de Roboré dediquen el seu temps en activitats recreatives, es va començar l’ensenyament de l’aprenentatge de violí i guitarra. L’any 2019 en coordinació amb el Rector Braulio Soriocó de la Parròquia Cristo Rey es va poder formar una orquestra amb la finalitat que els xiquets i les xiquetes, adolescents i joves puguen participar en les diferents activitats religioses, culturals i altres.

L’Escola de Música Virgen Milagrosa forma a xiquets i les xiquetes, adolescents i joves de diferents barris de poble i comunitats de Roboré la qual cosa està obert per a tota la societat en conjunta que puga arribar fins a l’escola de música, on l’Escola de Música Virgen Milagrosa siga d’inclusió social i artística. Fruit d’aquesta emprenedoria musical l’orquestra ha crescut musicalment i ha participat en diferents activitats musicals i festivals nacionals i internacionals.

L’escola de Música, forma a xiquets i xiquetes des dels 7 anys cap avant en les diferents especialitats violí, viola, violoncel i classe de teclat, on es té els nivells d’orquestració, orquestra infantil i l’orquestra Juvenil.

És important el suport d’un professorat especialitat de violoncel, la qual cosa ens ajude tant amb el treball orquestral i treball per seccions amb l’alumnat de violoncel dels nivells inicial i avançat, això permetrà a l’alumnat rebre noves experiències en els seus coneixements musicals i això motivarà al xiquet i les xiquetes, adolescents i joves a continuar els seus estudis musicals.